Hyppää sisältöön

Joel Salonen

Keikkatyöntekijästä ravintolapäälliköksi matkannut pirskahteleva persoona Joel Salonen pitää kauniina ja kokemisen arvoisena erityisesti katutaidetta, jota muun muassa suosikkikaupunki Berliinin katukuva tarjoaa ohikulkijoilleen.

Joel Salonen voimaantuu väreistä, kontrasteista sekä elämän yllätyksellisyydestä. Rajojen rikkomista Joel ei pelkää, ja vapaa ja estoton ympäristö ruokkii ensisijaisesti luovuutta ja toivottaa tervetulleeksi villeimmätkin ideat.

23-vuotias Joel on Hotel AX:n tiimin kuopus, ravintolapäällikkö sekä salin esihenkilöksi valtuutettu välittömän kommunikaation kannattaja. Rohkeutta ja empatiaa ei tältä nuorelta tekijältä puutu, mikä näkyy vahvasti restonomitaustan omaavan Joelin työmoraalissa.

”Esihenkilön positiossa olen ihan yhtä lailla kädet savessa kuin muut. Kasvu ja kehitys kuuluvat kaikille ja työssä tärkeintä on, että pystyy olemaan oma itsensä ja ympäristö tarjoaa turvalliset ja kannustavat puitteet itse tekemiselle. Haluankin omalla esimerkilläni rohkaista muita näkymään ja kuulumaan.”

Lady Gagaa Joel ihailee ylitse muiden. Hän inspiroituu monitaituruudesta – onhan Gaga sekä tyyli-ikoni, meikkitaiteilija, laulaja-lauluntekijä että näyttelijä. Taiteilija isolla T:llä. Joelin huomio kiinnittyy herkästi esteettisiin seikkoihin ja Gagan pelkkää pukeutumista hän seuraa silmä tarkkana, henkeään pidätellen.

”Yhtäkkiä hän saattaa ilmaantua paikalle lihamekko yllään. Puku on toki itsessään taidetta, mutta sen ohella myös mielenilmaus, joka herättää kysymyksiä. Mitä hän oikein tekee? Ei noin voi tehdä! Juuri noin täytyykin tehdä!”

Myös katutaide puhuttelee. Visuaalisen taidokkuuden rinnalla katutaiteelle tunnuksenomaiset ristiriitaisuudet kiehtovat. Erityisen lähellä sydäntä ovat Banksyn teokset, jotka mielletään humoristisiksi, inhimillisiksi, poliittisiksi ja ennen kaikkea provosoiviksi.

Graffitit ovatkin Joelin mukaan taidetta parhaimmillaan: ne sekä virkistävät katukuvaa, herättävät keskustelua että tarjoavat vastaanottajalle inspiraatiota.

Upeaa on, kuinka teokset eivät välttämättä koskaan valmistu. Vaikka maalit kuivuvat ja vuodet vierivät, ne jatkavat silti omaa elämäänsä. Miljöö on myös merkittävässä roolissa tässä taidemuodossa ja sen merkitys on mittaamaton.

Taidetta Joelin arkeen tarjoavat myös Hotel AX:n panoraamaikkunat, joista avautuva näkymä on maalauksenomainen, joskin pienellä urbaanilla vivahteella varustettu sellainen.

Ympäröivän elämänmenon havainnointi on Joelille kaikki kaikessa ja hän peräänkuuluttaa erityisesti sitä, että taidetta voi löytää sellaisista paikoista, joista sitä ei normaalisti edes ymmärtäisi etsiä. 

Search